اسرائیلیات روایاتی هستند که بیشتر مروّجان آن، نومسلمانانی از اهل کتاب بودند. مطالعات تاریخی درباره نحوه پیدایش این روایات و نقد فردی و گروهی برخی از این احادیث پیشتر انجام شده است؛ اما از آنجا که این روایات در جوامع حدیثی و تفسیری اسلامی راه یافتهاند، مهمترین چالش خواننده شناخت آنها و در اختیار داشتن ملاک و میزانی برای شناسایی و بازیابی آنها از روایات صحیح و معتبر است. بدین منظور روایات اسرائیلی در تفاسیر کهن شیعه و سنی بررسی شدند تا ملاکهای مشترکی که در آنها وجود دارد، به دست آید. این ملاکها گاه به انواع تعارض با قرآن و عقل میپردازند و میزان حجیت اسرائیلیات را در نظر میگیرند و گاه بنا بر نوع اقتباسی که از کتاب مقدس داشتند، با مقایسه موردی معرفی میشوند. ده ملاک شناسایی روایات اسرائیلی عبارتاند از: قصهپردازی، تعارض با قرآن و عقل، اقتباس از عهدین و اشتراک با آن، دربرداشتن جزئیات فراوان، حضور راویان قصهپرداز در سند، ناسازگاری با یکدیگر، رکاکت در لفظ و معنا، تعصب ناشی از قومیتگرایی و تکرار تاریخ در جغرافیای متفاوت.
. (1397). ملاکهایی برای شناسایی روایات اسرائیلی در جوامع حدیثی و تفسیری/ افشین حاتمی، اعظم فرجامی، مجتبی بیگلری. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 23(90), 154-176.
MLA
. "ملاکهایی برای شناسایی روایات اسرائیلی در جوامع حدیثی و تفسیری/ افشین حاتمی، اعظم فرجامی، مجتبی بیگلری". فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 23, 90, 1397, 154-176.
HARVARD
. (1397). 'ملاکهایی برای شناسایی روایات اسرائیلی در جوامع حدیثی و تفسیری/ افشین حاتمی، اعظم فرجامی، مجتبی بیگلری', فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 23(90), pp. 154-176.
VANCOUVER
. ملاکهایی برای شناسایی روایات اسرائیلی در جوامع حدیثی و تفسیری/ افشین حاتمی، اعظم فرجامی، مجتبی بیگلری. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 1397; 23(90): 154-176.