2
رییس دانشکده الهیات ومعارف اسلامی دانشگاه مازندران
چکیده
متون گذشته و کهن، از جمله حدیث، از آنجایی که شفاهی بوده و به صورت مکتوب صادر نشده، و راویان، ای بسا از استعداد و حافظه یکسانی نداشتهاند، امکان نقل لفظی و کامل سخنان گویندگانشان، وجود نداشته و نقل به معنا صورت گرفته است. این اتفاق، هر چند بنا به دلایل عقلایی و مأذون بودن از سوی معصوم7، پذیرفته است، اما آسیبهایی به همراه دارد. این نوشته، کوشیده است، با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاه از منابع کتابخانهای، گونههای نقل به معنا را با تأکید بر تحریفزایی و تصحیفسازی، شناسایی و معرفی کرده و مواردی زا ارائه دهد و نقد کند. دستاورد این پژوهش، با بررسی چند و چون و چگونگی تغییر نقل حدیث، و با نشان دادن مواردی کلیدی نشان میدهد که در صورت دگرگونی بنیادین نقل به معنا، باید در پذیرش آن، جوانب احتیاط علمی را رعایت نمود.
کریمی محلی, طاهره, ربیع نتاج, سید علی اکبر, & شریفی, محمد. (1398). رواییها و نارواییهای نقل به معنا؛ کاوشی در چند و چون نقل به معنا و نسبتش با تحریف و تغییر کلام. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 24(3), 131-157.
MLA
طاهره کریمی محلی; سید علی اکبر ربیع نتاج; محمد شریفی. "رواییها و نارواییهای نقل به معنا؛ کاوشی در چند و چون نقل به معنا و نسبتش با تحریف و تغییر کلام". فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 24, 3, 1398, 131-157.
HARVARD
کریمی محلی, طاهره, ربیع نتاج, سید علی اکبر, شریفی, محمد. (1398). 'رواییها و نارواییهای نقل به معنا؛ کاوشی در چند و چون نقل به معنا و نسبتش با تحریف و تغییر کلام', فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 24(3), pp. 131-157.
VANCOUVER
کریمی محلی, طاهره, ربیع نتاج, سید علی اکبر, شریفی, محمد. رواییها و نارواییهای نقل به معنا؛ کاوشی در چند و چون نقل به معنا و نسبتش با تحریف و تغییر کلام. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 1398; 24(3): 131-157.