پژوهش کنونی با هدف بررسی مفهوم رفق از دیدگاه لغتشناسان، اندیشمندان و منابع اسلامی انجام شده است. روش پژوهش ترکیبی از فقه اللغوی، همراه فقه القرآنی و فقه الحدیثی است؛ درباره یافتهها میتوان گفت که لغتدانان رفق را نرمی و لطافت در امور میدانند که سبب تسهیل و آسانگیری میگردد و حسن انجام عمل را در پی دارد. تعریف کارشناسان محورهای حالت روانی(مانند لین)، موضوع رفق (همه اقوال و افعال) و نتیجه رفق ( مانند تأنی) شامل میشود. در تعریف اسلامی رفق به محورهای «لین و نرمخویی» به عنوان ویژگیروانی، «تسهیل و آسانگیری» و «رسیدن به مطلوب» به عنوان کارکرد و «امور اجتماعی و فردی» به عنوان موضوع و نیز «کرامت نفس» و «صلاح و مصلحت» پرداخته شد. نتیجه آن که رفق ترکیبی از کرامت، انعطاف پذیری و آسانگیری در امور است. سایر تعبیرها در لغت، اصطلاح و متون دینی زیر مجموعه این سه هستند. لذا به علاقمندان این حوزه توصیه میگردد تا از این تعریف برای فعالیت-های پژوهشی، آموزشی و درمانی بهره گیرند.
مهدیزاده, امیر, & شجاعی, محمد صادق. (1401). تحلیل مؤلفه ای رفق از دیدگاه لغتشناسان، اندیشمندان و منابع اسلامی. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27(3), 167-193.
MLA
امیر مهدیزاده; محمد صادق شجاعی. "تحلیل مؤلفه ای رفق از دیدگاه لغتشناسان، اندیشمندان و منابع اسلامی". فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27, 3, 1401, 167-193.
HARVARD
مهدیزاده, امیر, شجاعی, محمد صادق. (1401). 'تحلیل مؤلفه ای رفق از دیدگاه لغتشناسان، اندیشمندان و منابع اسلامی', فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27(3), pp. 167-193.
VANCOUVER
مهدیزاده, امیر, شجاعی, محمد صادق. تحلیل مؤلفه ای رفق از دیدگاه لغتشناسان، اندیشمندان و منابع اسلامی. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 1401; 27(3): 167-193.