1
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم حدیث, دانشکده الهیات؛ دانشگاه تهران
2
استادیار گروه حدیث دانشگاه قرآن و حدیث
چکیده
اهمیت توجه به مفاهیم کهنِ متون متقدم در فهم و معادلگزینی صحیح امروزی آن، بر کسی پوشیده نیست؛ به ویژه آنگاه که آمیخته با مجازگویی باشد و نیز در زمرۀ متون مقدس، که در باور پروری مخاطبان اثر دارند، به شمارآید.! با اینکه دانشوران زبانی، بسیار بر این مهم تأکید دارند اما در عمل، بیتوجهی به کاربست این صنف از صنایع ادبی در برخی متون روایی، دستیابی به معنای دقیق این گزارهها را مشکل ساخته است. عبارات کنایی «ثَکِلَتکَ أمُّک» در صیغ مختلف بیانی، از این دستهاست که فهم مقصود اصلی آن تنها از رهگذر توجه به شاخصههایی همچون سیاق کلام، فرهنگ زمانه، فضای صدور و ... میسر است. نگرش تکبعدی به این تعبیر، موجب منفیگزینی در مفهوم امروزی این عبارات شده است. اهتمام نوشتار حاضر، تصحیح این نگرش و اثبات چندکاربردی بودن این مفهوم است؛ به گونهای که در خلال توجه به شاخصههای مذکور، کاوش در آرا ادیبان و مراجعه به متون اصیل عرب و نیز با روش توصیفی ـ استنتاجی در گردآوری و مقایسۀ تحلیلی دادهها، به کاربرد روایی مثبت این کنایات در کنار مفاهیم منفی دستیافته میشود که «تأکید، تعجب، تعظیم، تحضیض، انکار، هشدار و ... »از جمله آنهاست و تعدد کاربرد این عبارت کنایی اثبات میگردد
خاتمی, محسن, & میرزائی, پوران. (1401). مادرت به عزایت بنشیند! تاملی در مشتقات تعبیر روایی «ثَکِلَتکَ أمُّک». فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27(3), 117-140.
MLA
محسن خاتمی; پوران میرزائی. "مادرت به عزایت بنشیند! تاملی در مشتقات تعبیر روایی «ثَکِلَتکَ أمُّک»". فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27, 3, 1401, 117-140.
HARVARD
خاتمی, محسن, میرزائی, پوران. (1401). 'مادرت به عزایت بنشیند! تاملی در مشتقات تعبیر روایی «ثَکِلَتکَ أمُّک»', فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 27(3), pp. 117-140.
VANCOUVER
خاتمی, محسن, میرزائی, پوران. مادرت به عزایت بنشیند! تاملی در مشتقات تعبیر روایی «ثَکِلَتکَ أمُّک». فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 1401; 27(3): 117-140.