بنا بر نظر مشهور، عالمان امامی به دو گروه عمدۀ متقدّمان و متأخّران قابل تقسیماند. تفاوتهای متعددی میان این دو در حوزههای مختلف علمی، از جمله مسائل و مبانی حدیثی وجود دارد. اطلاعات ما در بارۀ مبانی حدیثپژوهی گروه نخست، اندک و در پارهای موارد محدود به گزارشهای کلی عالمانی از نسل متأخّران است که ضمن توجه به اختلافات بنیادی در مبانی حدیثی این دو گروه، در تبیین مبانی گروه اول کوشیدهاند؛ از جمله، آنها بر تکیۀ قدما بر «نظام قراین» به عنوان نقطۀ کانونی در ارزیابیهای حدیثی تأکید فراوان شده است. مطالعۀ تحلیلی و نقد تاریخی گزارشهای باقی مانده از متقدّمان امامی نشان از نقش محوری مباحث «نقد منبع مکتوب» در میان قراین متعدد قدما دارد. این بررسیها مبیّن این مسألهاند که اوصاف و ویژگیهای آثار اولیۀ حدیثی _ که با عناوینی چون «کتاب»، «اصل»، «جزء» و «نسخه» معرفی شدهاند _ فارغ از ویژگیهای مؤلفانشان جایگاهی خاص در نظام حدیثپژوهی متقدّمان امامی داشتهاند. گزارشهای موجود حکایت از آن دارند که این عالمان، گاه به دلایل و شواهد مختلف، نوشتهای حدیثی را معتبر و قابل اعتماد تلقّی میکردند و حکم به درستی احادیث موجود در آنها میدادند. این نوشتار میکوشد تا ضمن اشاره به توجه قدما به نشانههای اعتبار منبع، تأکید آنها بر مؤلفههای «کتابْمحور»، همچون شهرت کتاب، مقبولیّت آن نزد محدّثان و توجه ویژه به اصول حدیثی معتمَد را با ذکر شواهد متعدد تبیین نماید.
باقری, حمید. (1393). نگاهی به نقش و جایگاه مؤلّفههای «کتابْمحور» در ارزیابیهای حدیثی قدما در پرتو تحلیل منابع فهرستی. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 18(68), 3-28.
MLA
حمید باقری. "نگاهی به نقش و جایگاه مؤلّفههای «کتابْمحور» در ارزیابیهای حدیثی قدما در پرتو تحلیل منابع فهرستی". فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 18, 68, 1393, 3-28.
HARVARD
باقری, حمید. (1393). 'نگاهی به نقش و جایگاه مؤلّفههای «کتابْمحور» در ارزیابیهای حدیثی قدما در پرتو تحلیل منابع فهرستی', فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 18(68), pp. 3-28.
VANCOUVER
باقری, حمید. نگاهی به نقش و جایگاه مؤلّفههای «کتابْمحور» در ارزیابیهای حدیثی قدما در پرتو تحلیل منابع فهرستی. فصلنامه علمی علوم حدیث Ulum-i Hadth, 1393; 18(68): 3-28.